Owner Tales
Si Weirdo HomoSapiens (:
Info kesihatan ..
30 March 2011 | 4:18 PM | 0 wink
Hello world .. hellloooooooooo :) hey do you guys know what is thyroid ?
Thyroid gland yang ada kat area tekak kalian tu .. bentuk macam butterfly ..
yup :) The gland produces thyroid hormones, which regulate body metabolism .. And did you know that malaysian sekarang ni ramai yang ada penyakit thyroid ni ? Boleh dapat sama ada terkurang or terlebih iodine .. Keturunan pun memainkan peranan penting ~
For today aku terdorong nak beritahu hangpa ni semua pasal HYPOTHYROIDISM ..
Just to get u guys exposed je ng bnd alah ni .. bosan ? hangpa tak payah baca la ..
*cehh merajuk plak :P

Hypothyroid ni ialah condition dimana lack of hormone .. so u have to take up medication to replace the hormones .. * sorry bahasa rojak + broken english !!
Hangpa ni semua pandai IT kan ? pi search kat google lah :P hehehehe kalau rajin lah ~
Symptoms :
  • Poor muscle tone (muscle hypotonia) 
  • Fatigue
  • Any form of menstrual irregularity and fertility problems 
  • Hyperprolactinemia and galactorrhea
  • Elevated serum cholesterol
  • Cold intolerance, increased sensitivity to cold
  • Constipation 
  • Rapid thoughts
  • Color sensitivity 
  • Depression
  • Muscle cramps and joint pain
  • Thin, brittle fingernails
  • Coarse hair 
  • Paleness 
  • Decreased sweating
  • Dry, itchy skin 
  • Weight gain and water retention 
  • Bradycardia (low heart rate – fewer than sixty beats per minute)
  • Impaired memory
  • Sluggish reflexes
  • Irritability and mood instability
  • Difficulty swallowing
  • Shortness of breath with a shallow and slow respiratory pattern

Hoooo ~ banyak nye symptoms nye .. huhuhuhu ~ perempuan pregnant pun ada yang kena ni tapi lepas bersalin hangpa semua okay balik .. tapi ada tak .. depends laaaaa ~ hahahaha ada ciri ciri doktor bertauliah tak aku ber BAHAS ?? hahahahahha next entry i will tell crap stories lagi :D

Byeeeeeeee :D



    Older Post | Newer Post
    rawrr!
    Heyyo. Selamat datang ke blog suci tanpa debu. Jika anda seorang yang kotor sila sanitize dulu tangan anda dengan Dettol sebelum masuk. Kbye .


    budak comel :)


    Jabatan Memori



    Saya ada disini juga :)


    Edited By Farzana