Owner Tales
Si Weirdo HomoSapiens (:
Heyy hoooo !
06 September 2013 | 1:46 AM | 0 wink
Assalamualaikum and hi !

Since masuk matriks ni , otak aku ni dipenuhi dengan segala chemical reaction , segala process biology , segala conics vectors and whatsoever .. 
Maka kesusasteraan aku berada pada tahap nazak where i simply rojak the language like a boss muahahahaha macam mana nak MUET ni ? 
Sangat lah tak lawak bila speaking , writing segala natang berkenaan MUET aku hancur * MUET bulan 10 , goddamn imma dead meat !!!! >.<

Okay tujuan sebenar update blog ni bukan sebab apa...have you ever thought of married at the young age ?
Once ? Never ?? teeetttttt .. okay what if jodoh hangpa dah sampai , kena kawin muda ??
Apa korang nak buat ? For me , benda baik buat apa nak halang kan ? kan kan kan ? *sila sokong!*
Berkahwin tu sunnah , nak sekat sekat apa lagi .. Remaja tak remaja , the question is , ARE YOU READY ?? dah ready ke akak abang nak kawin muda ni ????


Rasulullah sallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ مَنِ اسْتَطَاعَ مِنْكُمُ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ
“Wahai sekalian pemuda, barangsiapa di kalangan kamu yang mampu maka hendaklah dia menikah, kerana hal tersebut lebih menundukkan pandangan dan lebih memelihara kemaluan. Dan barangsiapa yang belum mampu maka hendaklah dia berpuasa kerana puasa adalah perisai baginya.” 
(riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Dah jodoh , proceed saja la :) Hadis ni menerangkan Nabi menekankan perkataan mampu . Mampu ni sebenarnya subjektif , mampu dari segi apa ??
Kalau dah mampu dari segi kewangan , masa , tenaga dan sebagainya maka dijatuhkan wajib hukumnya :)
I tell ya , manis sebenarnya menikah masa muda ni :) *macam dah kawin je lagaknya aku ni kan ? =.=

Dear my zauj wanna be : I want someone that is protective no matter what happen , responsible , cukup solat 5 waktu , love me till jannah , be my imam for every solahhh and most important is he respects his parents :)
I don't judge based on his looks or appearance ..
Mama banyak kali pesan : nak cari suami bukan tengok handsome je , tapi tengok agama dia ..
Kalau muka handsome je tapi perangai macam nokharommmm , tak guna jugak en ?
Yeahhh i agree with mama , handsome tu tak menjamin ya :)

Ada hadis Nabi sallallaahu ‘alaihi wasallam,
إِنَّ اللَّهَ لَا يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ وَأَمْوَالِكُمْ وَلَكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ وَأَعْمَالِكُمْ
“Sesungguhnya Allah tidak melihat rupa paras kamu dan harta kamu, tetapi Dia melihat hati kamu dan amal perbuatan kamu.” 
(Riwayat Muslim)
Islam bukan anti-kecantikan dan keindahan . Nabi sallallaahu’alaihi wasallam bersabda,
تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ لأَرْبَعٍ لِمَالِهَا وَلِحَسَبِهَا وَجَمَالِهَا وَلِدِينِهَا ، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ
“Dinikahi wanita itu kerana empat perkara; kerana harta kekayaannya, kedudukannya, kecantikannya dan kerana agamanya. Hendaklah memilih yang taat beragama, nescaya engkau akan beruntung.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Kita kena faham maksud hadis ni , ada orang kata kena tengok agama je , well not really .. Kita kena tengok semua ciri ciri satu per satu hihi Kita nak buat apa apa kena dapat confirmation from parent dulu , restu ibu ayah tu PENTING ! Parents restu baru Allah redha :)
Okayyyy , that's all for today :) Adiossss 

P/S : saja ja update pasal kawin , jangan cakap kita nak kawin plak hewhew 



Older Post | Newer Post
rawrr!
Heyyo. Selamat datang ke blog suci tanpa debu. Jika anda seorang yang kotor sila sanitize dulu tangan anda dengan Dettol sebelum masuk. Kbye .


budak comel :)


Jabatan Memori



Saya ada disini juga :)


Edited By Farzana